20 безценни кухненски съвета
Снимка: Guliver / iStock
Мляко кипи, пръска масло, прегорялата тенджера не се измива и на всичко отгоре плачем от лука - готвенето понякога може да се превърне в истински ад. Но аdme.ru дава съвети за готвене, за почистване и организация на кухненското пространство, много от които може да не знаете и които са много полезни.
Съвети за готвене
1. Как да почистим лесно плодове и зеленчуци от семките
За да се изчистят лесно семената от тиквичката, работа върши специалната лъжица за сладолед. Нейният заострен край помага лесно да се отделят семената.
2. Как да отделим излишната мазнина
Ако готовото ястие се е оказало много мазно, може излишната мазнина да се отдели лесно с помощта на парченце лед и салфетка. Загъвате леда в салфетката и го прокарвате по повърхността на ястието. Ледът привлича плаващата мазнина като магнит и тя застива на салфетката.
3. Как главните готвачи съхраняват фолиото
Фолиото се разтяга и се къса? Съхранявайте го в хладилника, както постъпват всички главни готвачи по света. Със студеното фолио се работи лесно, по-малко прилепва и не предизвиква обичайното раздразнение.
4. Как лесно да обелим цитрусовите плодове
Като ги пуснем в микровълновата за 20 секунди - след това кората се бели лесно.
5. Как по-лесно да обелим варените яйца
Добавяме сода или оцет във водата при варенето на яйцата. Двете вещества проникват под кората и улесняват отделянето от белтъка.
6. Как да изцедим повече сок от цитрусите
Ако първо ги охладим, а после ги затоплим - в гореща вода или в микровълновата за 15-20 секунди, ще имат повече сок.
7. Как лесно да настържем мек кашкавал
Слагаме го във фризера за половин час да стегне, и после стържем. Втвърденият кашкавал няма да лепне и да се размазва по рендето.
8. За да не плачем от лука
Снимка: Shutterstock
Нека постои в камерата за 30 минути - после няма да дразни очната лиганиза, но внимание - този начин е подходящ само, ако ще го варим или запържваме, но е добра идея, ако е за салати.
9. Как се варят макарони, без водата да изкипи
Дървена лъжица върху тенджерата с врящите макарони ще помогне, защото дървото не позволява на пяната да прелива над ръба.
10. Как се пече цяло пиле
Когато печете цяла някаква птица, сложете я на гърдите, където е повечето месо - колкото е по-близо до източника на топлина, толкова по-бързо ще се опече.
11. Пергаментова хартия за мъфини
Ако нямате специални формички за кексчета, използвайте пергаментова хартия вместо тях. Още повече по този начин ще получите нестандартни мъфини, които ще бъдат по-интересни.
12. Как да стоплим тестени изделия в микровълновата
За да стоплите пица или друго тестено ястие в микровълновата фурна, поставете до него чаша с вода. Така изпаряващата се влага няма да позволи да се изсуши запечената коричка.
Съвети за съхранение
1. Как да съхраняваме свежи подправки
За да се запазят всички полезни вещества на зелените подправки, замразете ги във формички за лед - може да използвате зехтин или вода.
2. Как да съхраняваме изчистените орехи
Замразени, ореховите ядки запазват всичките си полезни свойства, вкус и аромат. Изсипете изчистените орехи в херметично затворен съд, плътно затворете и сложете в камерата. Печенето убива най-полезните вещества.
Още едно преимущество на този начин на съхранение е, че не се появява горчив привкус.
Съвети за почистване
1. Как да изчистим чугунените съдове
За да не се образува ръжда, чугунените съдове не трябва да се чистят по обичайния начин. За изчистването е най-добре да се използва обикновена сол. Така съдовете ще се изчистят от миризмата на храна.
2. Как да махнем неприятния мирис от ръцете си след готвене
За да отстраним мириса на лук или чесън, ще помогнат лимон или сода бикарбонат. Просто натрийте ръцете си и измийте с вода.
3. Как да върнем на съдовете първоначалния блясък
За да върнете блясъка на хромираните съдове, измийте ги с разтвор от оцет и вода. Ако нямат електрически елементи, за най-добър ефект може да се оставят за цяла нощ в такъв разтвор.
4. Как да върнем дървените лъжици в работно състояние
Дървените лъжи;и и лопатки с времето загубват първоначалния си вид и придобиват неприятен мирис. Като че ли има само един изход - да ги изхвърлим. Но ако ви е жал да се разделяте с любимите си кухненски помощници, има решение - изварете ги във вода и ги изсушете на слънце. Така ще отстраните неприятния мирис и ще им дадете втори живот.
5. Как да изчистим дървените дъски за рязане
За да премахнете от дървените дъски мириса и остатъците от храна, натрийте ги с голямо количество сол и ги оставете така за 10 - 15 минути. След това ги изтрийте с половинка лимон и ги изсушете.
7. Как да запазим чисти рецептите
Често готвим по книги или по наши собствени записки. Понякога е трудно те да се разположат удобно на масата, отворени на нужната страница. Освен това може да се напръскат при готвене. За да ги запазите от замърсяване, закачете ги на закачалка за панталони – отворени на страницата, която ви трябва.
Източник: Обекти.бг
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари